Istutukset paahteiselle terassille ja komposiittiterassin huolto

komposiittiterassi paahteinen terassi ruukkukukat ruukut terassi terassinhuolto Apr 15, 2022

Kaikista ihanin paikka terassille on tietenkin siellä minne aurinko paistaa. Ruukkuistutuksille paahteinen terassi voi olla haastava paikka. Yleinen moka on liian pienet tai ohuet ruukut, joissa ruukku kuumenee auringossa ja kasvualusta kuivahtaa. Toinen on liian tipottainen kastelu - kasveille lorotetaan pienestä kastelukannusta vähän vettä päivittäin. Pienellä kastelulla vesi ei välttämättä ehdi juurille asti, vaan haihtuu pinnalla. Kasvit pitävät harvemmasta, mutta runsaasta kastelusta. Välissä multa saa toki vähän kuivahtaakin. 

Miten luoda kuuman kestävä ja näyttävä ruukkupuutarha kuumalle terassille? Kuuman terassin ruukut tulee valita laadukkaammasta päästä. Esimerkiksi näissä kuvien ruukuissa on muovikerroksia 2 ja välissä pari senttiä ilmaa - helpottaa jo kuumuusongelmaa. Kuuman terassin ruukut kannattaa valita mielummin isommista kuin pienistä ja lähteä ajatuksesta, että kasveja ruukuissa on paljon. Runsas, tiuha istutus luo varjoa kasvualustaan ja vähentää kuivumista. 

Paahteiseen kuivaan paikkaan sopii hyvin suuri osa heinistä esim viiruhelpi, koristekastikka, kuparisara, kuuman aurinkoisen paikan perennat kuten villanukkajäkkärä ja kesäkukista esim pelargonit ja kiinanneilikka. Huomaa kuitenkin että jos sataa viikkotolkulla vettä kannattaa ruukut rullata katoksen alle tai seinän viereen etteivät juuret mätäne. 

Komposiittiterassia täytyy pestä säännöllisesti ja tarkkaan määritellyillä aineilla. Jos komposiittiterassia ei pestä, jäävät normaalit käytönjäljet pinttyneinä rantuina likaiseen pintaan ja pinta on nukkavierun näköinen jo parin vuoden päästä. Komposiittiterassia ei voi hioa ja pinnoittaa kuten puuterassin tapan, joten pinnasta on syytä huolehtia tarkkaan. Pesu on hyvä tehdä vähintään keväisin ja helpointa on käyttää terassipesun taitavaa ammattilaista. Jos peset komposiittiterassin itse, tarkista sopivat pesuaineet maahantuojalta. Painepesuri on usein käytetty väline terassin pesuun, mutta kuluttaa terassin pintaa turhan paljon. Vähempi vesi, maahantuojan suosittama mieto pesuaine ja esim ämpäri ja juuriharja on hellempi terassipinnalle.