6 vinkkiä helppohoitoisen perennaistutusalueen suunnitteluun ja toteutukseen
Nov 20, 2023Vältä suurimmat kömmähdykset ja suunnittele pihallesi sopiva, upea ja kukoistava perenna-alue. Tässä kirjoituksessa keskittymme perennoihin, eli monivuotisiin ruohovartisiin koristekasveihin. Opi kasvualustoista, pihan tyypeistä ja alkuvuosien hoidosta.
Helppohoitoinen on useasti toiveena pihasuunnittelussa. Mikä on helppoa hoitaa riippuu ihmisestä - jonkun mielestä se on nurmikko toisen mielestä jokin muu. Jonkinlaista ylläpitotyötä täytyy tietysti tehdä jokaisessa pihassa: luonto valtaa asfaltinkin jos ei sitä pidetä puhtaana eloperäisestä aineksesta. Samalla tavalla kun talossa täytyy rakentamisen jälkeen siivota ja pitää huolta pinnoista, täytyy pihallakin rakentamisen jälkeen siistiä ja pitää huolta pinnoista, kasveista ja maaperästä. Pihan hoitaminen ensimmäisinä vuosina rakentamisen jälkeen vaatii enemmän panostusta kuin 5 vuoden jälkeen. Pensaista, perennoista nurmikosta ja puista on ajateltava kuten puutarhuri: piha ei ole valmis rakentamisen valmistuttua - laadukas pihasuunnittelu ja viherrakentaminen on pohja, joka luo edellytykset pihan valmistumiselle ja ylläpidolle. Pihan on oltava asukkaidensa näköinen - jos et viihdy kesäisin kitkemässä ja kastelemassa kannattaa aloittaa yhdestä monilajisesta perenna-alueesta ja lisätä alueita myöhemmin jos halutaan. Monilajista istutusaluetta kutsutaan myös dynaamiseksi istutusalueeksi. Tässä kirjoituksessa keskityn dynaamisen, helppohoitoisen perenna-alueen suunnitteluun.
1) Selvitä istutusalueen aurinkoisuus ja kasvuolosuhteet
Onko istutusalueen paikka aurinkoinen, varjoisa, vai puolivarjoisa?
Aurinkoinen istutusalueen on valoisa ja suorassa auringossa koko päivän ja sitä eivät varjosta esim. suuret puut, piharakennukset tai naapuritalo.
Puolivarjoisa on osan päivästä varjossa ja voi olla jossain vaiheessa suorassa auringonvalossa.
Varjoisaa istusaluetta varjostavat isot puut tai piharakennukset eikä siihen osu suoraa auringonvaloa juuri ollenkaan.
Onko pihalla kuivaa, vaihtelevaa vai peräti märkää?
Kuiva istutusalue: Istutusalue on kalliolla, tai talon ja piha-alueen hulevedet on ohjattu kaikki suoraan viemäreihin. Maaperä on kuivaa, kallioista, istuttamaton multapinta menee pölyiseksi.
Vaihteleva istutusalue: Istutusalueelle tulee pintavesiä ja maaperä on säästä riippuen kuiva tai kostea. Istuttamattomalle multapinnalle kasvaa rikkaruohoja, tai menee pölyiseksi säästä riippuen.
Märkä istusalue: Vesistön tai ojan lähellä tai hulevedet ohjataan istutusalueelle. Istuttamaton multapinta on vetistä lillua.
Monet tällä hetkellä rakennettavat pihat ovat puutarhan kannalta todella kuivia, kun hulevedet ohjataan viemäreihin.
2) Valitse kasvuolosuhteisiin sopivat kasvit, jotka kukkivat eri vuodenaikoina
Esimerkiksi: Jos istutusalueesi on kuiva ja aurinkoinen, valitse pääosin kuivan ja aurinkoisen kasveja ja valitse mukaan joitain kasveja puolivarjoisen /vaihtelevan kasveja. Kostean ja varjoisan kasvupaikan kasvit voit jättää pois jo suunnitteluvaiheessa.
Valitse jotain joka kukkii aikaisin keväällä, alkukesästä, keskikesästä, loppukesästä ja myöhään syksystä niin puutarhassasi riittää ihasteltavaa läpi vuoden.
3) Perusta istutusalue hyvin - kunnolla laadukasta kasvualustaa
Käytä perennaistutuksen perustamiseen laadukasta kasvualustaa. Laadukasta kasuvalustaa toimittavat mm. Tieluiska, Kekkilä ja Hsy. Minimivaatimukset perennojen kasvualustojen (eli mullan) syvyydelle/paksuudelle istutusalueella on tosiaankin minimi. Helppohoitoisen istutusalueen saat laittamalla perustamisvaiheessa yli 60cm kerroksen kasvualustaa. Kasvualusta myös painuu levittämisen jälkeen, kannattaa laittaa reilusti ja tiivistää kevyesti esim tamppaamalla kengillä ennen istutusta.
4) Suunnittele hoito ensin
Helppohoitoistakin perennaistutusta täytyy hoitaa. Ensimmäisenä ja toisena vuotena tärkeimpitä ovat kastelu, kitkentä ja lannoitus. Varsinkin ensimmäisen ja toisen vuoden kastelun tarve yllättää - kasvit tarvitsevat paljon apua juurtuakseen. Kun juuret ovat kasvaneet, pystyvät kasvit imemään tehokkaammin vettä ja ravinteita maaperästä ja kastelua tarvitaan vain kuumina ja kuivina päivinä. Perenna-alueen kitkentä on ensimmäisinä vuosina tärkeää, jotta toivotut kasvit saavat rauhassa kasvattaa juuria ja vallata pinta-alaa. Jos kitkentä unohtuu kokonaan ensimmäisinä vuosina ja istutusalueen valtaa esim juolavehnä tai voikukka, voi rikkakasveista olla liki mahdotonta päästä eroon. Ensimmäisen ja toisen vuoden hoitoon kannattaa ottaa ammattilaiset apuun muutaman kerran kesässä, näin oppii itsekin mitä istutuksista kitketään ja minkä verran kastellaan. Kokenut ja ammattitaitoinen puutarhuri näkee jo ensisilmäyksellä onko aluetta kasteltu ja hoidettu tarpeeksi. Kasteluun kannattaa alkuun käyttää tihkukasteluletkua, tai sadettimia. Paras aika kasteluun on illan ja aamun viileys ennen auringonpaahdetta. Suorassa auringonpaisteessa kasteltaessa tulee välttää lehtien kastelua, sillä vesi muodostaa kasvin lehdelle linssin, joka voimistaa auringonpaahteen ja kuivattaa ja polttaa lehteä.
Lannoitetta kasvit tarvitsevat alkukesästä ja keskikesästä. Lannoitteena voi käyttää kestolannoitetta tai sesongin lannoitetta esim Puutarhan kevät, Puutarhan syksy yms. Myös luonnonmukaisia lannoitevaihtoehtoja löytyy.
5) Istuta helppohoitoisen istutusalueen perennat ohjeita tiuhemmin
Tiuhaan istutetut perennat helpottavat hoitoa ensimmäisinä vuosina, kun kasvit tuovat nopeammin varjoa kasvualustaan. Parhaiten istutusalueella menestyvät perennat tulevat nopeasti selville ja sopimaton perenna katoaa itsestään. Perenna-alueen kastelu on helpompaa ja kasvuunlähtö nopeampaa kun perennoja on tiuhasti.
6) Lisää istutusalueelle hiekkaa tai kivituhkaa (ennen liuskekivikatetta tai sepeliä).
Hiekkakate esim leikkihiekka, saumahiekka tai kivituhka helpottaa istutusalueen kitkentää ensimmäisinä vuosina ja parantaa kasvualustaa myöhemmin. Tämän päälle voit halutessasi lisätä liuskekivikatetta, sepeliä tai koristekatetta.